Ilmalämpöpumppu on edullinen ja tehokas viilentäjä

Ilmalämpöpumppu on edullinen ja tehokas viilentäjä

Ilmalämpöpumppu viilentää edukkaasti niin omakotitalossa, kerrostalossa kuin mökilläkin, kun ilmalämpöpumppu on valittu ja mitoitettu kohteeseen sopivaksi. Tässä artikkelissa listaamme tärkeimmät syyt valita viilennyslaitteeksi ilmalämpöpumppu ja annamme ammattilaistemme vinkit tehokkaaseen viilennykseen.

Vaikka ilmalämpöpumput on alunperin tunnettu siitä, että alentavat tuntuvasti lämmityskustannuksia, nykyisin yhä useampi tietää, että elinkaarikustannukset huomioiden myös viilentäminen on todella edullista pumpulla. Siksi yhä useampi kerrostaloasujakin on innostunut hankkimaan ilmalämpöpumpun helteitä varten. 

Ilmalämpöpumppu on ilmastointilaitetta edullisempi viilentäjä

Ympärivuotisessa käytössä olevan ilmalämpöpumpun viilentämiseen käyttämä energia kuittaantuu talven lämmityskulujen säästöllä, sillä pumpulla viilentäminen käyttää vain murto-osan energiaa sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna. Silloinkin kun ilmalämpöpumppua käytetään pelkästään viilennykseen, sen vuosittaiset kustannukset ovat silti pelkkää ilmastointilaitetta edullisemmat. 

Tehokkuuden lisäksi ilmalämpöpumpun puolesta puhuvat sen asumismukavuutta nostavat ominaisuudet. Siinä missä varsinkin siirrettävät ilmastointilaitteet saattavat pitää kovaakin ääntä, ilmalämpöpumpun sisäyksikkö on hiljainen – usein jopa huomaamaton. Ilmalämpöpumppu myös puhdistaa sisäilmaa ja laskee ilmankosteutta, mikä saa ilman tuntumaan entistä raikkaamalta.

Aivan kaikkiin kohteisiin ilmalämpöpumppu ei sovi: esimerkiksi jos kerrostaloasunnossa ei ole parveketta, jonne pumpun ulkoyksikön voi sijoittaa, ilmalämpöpumppua ei ole mahdollista asentaa. Näissä tapauksissa esimerkiksi Innovan siirrettävät ilmastointilaitteet ovat oiva vaihtoehto, sillä ne on helppo ottaa käyttöön ilman kiinteistöön tehtäviä muutostöitä. Ne sopivat myös vaikkapa mökin saunatupaan vieraita varten.

Tehokkaan viilentämisen muistilista

  • Viilennystä voi tehostaa jo ennen ilmalämpöpumpun käynnistystä: kun verhot pidetään kiinni, aurinko ei pääse porottamaan suoraan sisään, joten sisälämpötila ei pääse nousemaan yhtä korkealle. 
  • Kun ilmalämpöpumppu on päällä, ikkunat pidetään kiinni, ettei viileä ilma karkaa. 
  • Tehokas viilennys ei vaadi tavoitelämpötilan asettamista kovin matalalle – muutaman asteen ero ulkolämpötilaan nähden riittää. Ilmalämpöpumppu ei nimittäin pelkästään viilennä, vaan myös kuivaa ilmaa. Koska jo pelkkä ilmankosteuden laskeminen saa ilman tuntumaan viileämmältä, lämpötilan ei tosiasiassa tarvitse laskea kovin paljon ja sisäilma tuntuu silti raikkaalta.
  • Pumpun automatiikka kannattaa laittaa pois päältä, ettei pumppu turhaan vaihtele lämmityksen ja viilennyksen välillä ja siten kuluta sähköä täysin turhaan.
  • Ilmalämpöpumppua ei kannata pitää jatkuvasti päällä, mikäli vain mahdollista. Koska pumppu kuluttaa sähköä – vaikkakin tehokkaasti – on hyvä välttää turhaa käyttöä. Pahimmalla helteellä voi olla tarpeen pitää viilennystä päällä vuorokauden ympäri, mutta muina aikoina kannattaa pohtia, riittäisikö parin tunnin viilennys iltasella ja ikkunoiden aukipitäminen muina aikoina.
  • Pumppua ei myöskään ole tarpeen pitää päällä, kun talo on tyhjä. Etäohjauksella ilmalämpöpumpun saa käynnistettyä etukäteen niin, että tila on viilentynyt juuri sopivasti saapumista varten.
  • Ilmalämpöpumpusta kannattaa pitää huolta. Säännöllinen huolto ylläpitää ilmalämpöpumpun tehoa sekä pidentää sen käyttöikää.

Oikein valittu ja huollettu lämpöpumppu takaa tehokkaan viilennyksen

Oli ilmalämpöpumpun käyttötarkoitus sitten viilentäminen, lämmityskustannuksien laskeminen tai molemmat, pumpun tehokkuuden tärkein tae on kohteeseen oikein mitoitettu ja asennettu lämpöpumppu. Kun ilmalämpöpumppu valitaan sertifioidun asiantuntijan opastuksella, lämpöpumpun teho on taattu vuosiksi eteenpäin, sillä asiantuntijat tuntevat laitteet ja niiden ominaisuudet seikkaperäisesti. Ammattitaitoinen jälleenmyyjä on apuna koko laitteen elinkaaren ajan.

Jos ilmalämpöpumppu on nimenomaan viilennystarkoitukseen, parhaat vaihtoehdot ovat energiatehokkuudessa A+++-luokituksen saanut Innova Breeze sekä harvinaisen hiljainen Hitachi Dodai

Kiinnostuitko? Ota yhteys lähimpään jälleenmyyjään!