Kokemuksia viilentävästä Innova Breeze -ilmalämpöpumpusta kerrostaloasunnossa

Kokemuksia viilentävästä Innova Breeze -ilmalämpöpumpusta kerrostaloasunnossa

Viilentävä ilmalämpöpumppu on kerrostaloasunnon asuinmukavuuden pelastaja kesähelteillä. Asiakkaamme hankki kotiinsa Innova Breezen ja kertoo nyt kokemuksiaan ilmalämpöpumpun hankinnasta ja käytöstä.

Lämpimään kesään valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

Ensimmäisenä kesänään nykyisessä asunnossaan asukkaat huomasivat, että pahimmilla helteillä ylimmän kerroksen läpitalon huoneisto lämpenee sietämättömän kuumaksi. Ilmalämpöpumput ovat helppokäyttöisiä ja ilmastointilaitteita hiljaisempia, minkä vuoksi ne sopivat hyvin myös kerrostaloasunnon viilennystarpeisiin.

“Yritimme saavuttaa nukkumismukavuutta ilmastointilaitteen kanssa tasapainotellen. Öisin jouduimme valitsemaan joko kuumuuden tai viileän ilman ja ilmastointilaitteen metelin väliltä, eikä kumpikaan vaihtoehto taannut sikeitä yöunia. Suunnitelmamme seuraavaa kesää varten olikin selvä: hankkisimme ilmalämpöpumpun hyvissä ajoin jo seuraavana keväänä tulevia kesähelteitä varten.
Vuodenvaihteessa aloimme selvittää pumpun hankintaa. Olimme kuulleet, että hankinta vaatisi selvityksiä myös taloyhtiön kanssa ja mitä lähemmäs kesää ilmalämpöpumpun asentaminen menisi, sitä kiireisempiä asentajat myös olisivat.”

Pumpuksi valikoitui Innova Breeze, joka on paras valinta pysyvästi asennettuihin ilmastointilaitteisiin pienemmissä tiloissa, sillä Innova Breezen hinta/SEER -suhde on erittäin alhainen. Ilmalämpöpumppujen jäähdytystehon laskemiseen käytetty SEER-luku kertoo paljonko pumppu tarvitsee suhteessa sähköä jäähdytystehoon nähden.

Asennusta varten tarvitaan lupa taloyhtiöltä ja isännöitsijältä

Kerrostaloasunnoissa pumpun asennuksesta tulee tehdä taloyhtiölle muutostyöilmoitus ja taloyhtiö voi asettaa muutostyölle ehtoja.

“Meidän taloyhtiössämme oli jo aiemmin tehty linjaus osakkaiden ilmalämpöpumppujen hankinnasta, joten lupa ilmalämpöpumpun asennukselle tuli nopeasti. Tämän jälkeen ilmoitimme asiasta isännöitsijälle, ja myös isännöitsijä kuittasi luvan asennukselle. Isännöitsijä toivoi vielä kuvia pumpusta ja ulkoyksiköstä asennuksen jälkeen.”

Ulkoyksikkö sijoitetaan kerrostaloasunnoissa parvekkeelle. Ulkoyksikön asennusta varten asentajan tulee porata huoneen ja parvekkeen väliseen seinään reikä. Mikäli parveke on lasitettu, vähintään yhden parvekelaseista pitää olla auki silloin, kun pumppu on päällä. Kondenssivesi kerätään erilliseen astiaan, josta se tyhjennetään viemäriin. Tähän käyttöön sopii esimerkiksi ämpäri tai vesikanisteri. Vettä voi myös hyötykäyttää esimerkiksi parvekekasvien kasteluun.

Pumpun käyttö arjessa on helppoa

Asennuksen jälkeen pumpun käyttö on yksinkertaista: kaukosäätimen avulla lämpötilaa ja puhallustehoa on helppo säätää mieluisaksi.

“Pumppumme sijaitsee olohuoneessa, joten esimerkiksi pumpun alla televisiota katsellessa käännämme aina puhallustehoa pienemmälle, jotta miellyttävä lämpötila pysyy ilman että niskat palelevat. Äänen puolesta sisäyksikkö on hiljainen, eikä siihen kiinnitä huomiota. Tässä 80-luvun kaksiossamme kaikki huoneet on erotettu toisistaan seinillä, mutta viileä ilma puskee silti hyvin myös asunnon toiseen päähän makuuhuoneeseen, kunhan pidämme ovet auki.”

Ilmalämpöpumppu puhdistaa lisäksi sisäilmaa ja laskee ilmankosteutta, joten sisäilma tuntuu raikkaalta myös painostavalla sadesäällä. Kodin ilmalämpöpumpun eduista nauttii myös perheen koira.

“Viime kesänä meillä ei vielä ollut koiraa, mutta kun se saapui meille syksyllä ajattelimme, että jos emme hanki pumppua itseämme varten, niin ainakin koiraamme varten. Viilentävän pumpun avulla ei paksuturkkisen koirammekaan tarvitse läkähtyä helteillä, koska ulkoilun jälkeen pääsee aina takaisin miellyttävän viileään kotiin.”

Katso myös muistilista tehokkaaseen viilentämiseen, jotta säästät pumpun käyttökustannuksissa mahdollisimman tehokkaasti.

Valitse sopiva ilmalämpöpumppu asiantuntijan kanssa

Oikein mitoitettu ja asennettu ilmalämpöpumppu takaa parhaan asumismukavuuden, ja se kannattaakin valita sertifioidun asiantuntijan kanssa. Parhaat pumppuvaihtoehdot kerrostalon viilennystarkoitukseen ovat energiatehokkuudessa A+++-luokituksen saanut Innova Breeze sekä harvinaisen hiljainen Hitachi Dodai.

Tarvitsetko viilentävän ilmalämpöpumpun asuntoon ensi kesäksi? Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjäsi!