Ilmalämpöpumpun toiminta talvella pakkasella

Ilmalämpöpumppu on tehokas apu pakkasella

Oikeaan paikkaan oikein asennettu ja suojattu ilmalämpöpumppu on luotettava apu lämmityksessä läpi talven. Kun ilmalämpöpumppu on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin, se toimii moitteettomasti ja energiatehokkaasti myös ankarilla talvipakkasilla. Erilaiset automaattitoiminnot tekevät pumpun käytöstä helppoa, mutta aivan kaikkea ei kannata jättää automaation varaan.

Ilmalämpöpumppua ei kannata sammuttaa talvella

Nykyaikaiset Suomen sääolosuhteisiin suunnitellut ilmalämpöpumput ovat sekä pakkaskestävyydeltään että automatiikaltaan omaa luokkaansa vanhempiin laitteisiin verrattuna. Pumppua ei siksi kannata sammuttaa talvella manuaalisesti edes kaikista kylmimmillä säillä.

Uudet, lämpöpumput lämmittävät tehokkaasti vielä noin noin -30 °C pakkasellakin, kun taas vanhemmissa pumpuissa raja on noin -20 astetta. Mikäli pakkasraja ylittyy, laite sammuttaa itsensä automaattisesti.

Lämpöpumpun asetukset ja käyttö pakkassäällä

Osalle lämpöpumpun omistajista saattaa olla houkuttelevaa pitää ulkolämpötilaa silmällä ja säätää lämpöpumppua itse lämpötilan muutosten mukaan. Ilmalämpöpumpun toiminta kuitenkin perustuu sille, että lämpöpumppu reagoi ulkolämpötilan vaihteluun automaattisesti. Jatkuvan manuaalisen säätämisen sijaan kannattaakin luottaa, että pumppu pitää halutun sisälämpötilan.

Sen sijaan sisälämpötilan vaihdellessa automaattitoimintoa ei kannata käyttää. Esimerkiksi suora auringonpaiste tai takan lämmittäminen saattaa nostaa lämpötilaa äkillisesti niin, että pumppu alkaakin lämmittämisen sijaan viilentämään sisäilmaa. Tällöin automaattitoiminto kannattaa mieluummin kytkeä pois päältä.

Puhallinautomaatioita sen sijaan voi ja kannattaa käyttää läpi talven. Laite osaa säätää puhallusta tarvittavan lämmityksen mukaan.

Ilmalämpöpumpun toiminta talvella pakkasella

Nollakeli on ilmalämpöpumpulle haastavampi kuin pakkanen

Toisin kuin usein ajatellaan, todellisuudessa haastavin talvisää pumpun toiminnan kannalta ei suinkaan ole paukkuva pakkanen, vaan nollakeli – ja erityisesti sen ilmankosteus. 

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sulattaa pumpun pinnalle jäätyvän kosteuden, jota kertyy laitteen kierrättämästä ulkoilmasta. Kun nollakelillä ilmankosteus on korkea, kosteutta kertyy pinnalle luonnollisesti enemmän, mikä työllistää laitteen automaattista sulatusta enemmän kuin kuivalla pakkasella.

Kelin lisäksi pumpun käyttötapa vaikuttaa aina myös pumpun suoriutumiseen. Omakotitalossa, jossa asuinlämpötila pidetään aina noin 21 asteessa, pumpulla ei ole haasteita, mutta mökillä, jonka ylläpitolämpötila halutaan talvella pitää 12 asteessa, pumpun sulatus joutuu koville. 

Ammattimainen asentaja huomioi talviolosuhteet

Aivan kaikkia talven sääilmiöitä ei paraskaan ilmalämpöpumppu kestä: jos lumi pääsee satamaan suoraan pumpun lämmönsiirtokennoon, ilmalämpöpumppu joutuu koville. Pumppu lämpenee ja sulattaa kertyneen lumen vedeksi, joka taas jäätyy. Tämä voidaan estää sillä, että pumppu sijoitetaan lipan tai katoksen alle niin, että laite on suojattu suoralta lumisateelta. 

Laite on myös asennettava tarpeeksi korkealle maasta, ettei kinos nouse laitteeseen saakka. Ammattimainen asentaja osaa ottaa nämä tekijät huomioon laitteen sijoittelua suunniteltaessa.

Jos laite toimii normaalisti ja sisälämpötila pysyy miellyttävänä, lämpöpumppua ei tarvitse erityisesti pitää silmällä. Muutaman kerran talvessa, varsinkin lumipyryjen jälkeen, on hyvä tarkistaa, että ulkoyksikkö pysyy puhtaana ja sulana. 

Kiinnostuitko? Tutustu pohjoisen olojen Innova-lämpöpumppuihin tai ota yhteys lähimpään jälleenmyyjään!