Öljylämmityksen vaihto lämpöpumppuun säästää lompakkoa ja ympäristöä

Öljylämmityksen vaihto lämpöpumppuun säästää lompakkoa ja ympäristöä

Fossiilisesta öljylämmityksestä luopuminen on merkittävä pientalon hiilijalanjäljen pienentäjä. Samalla lämmityskustannukset alenevat, kun lämmitysjärjestelmä vaihdetaan oikein mitoitettuun ja Suomen keleihin suunniteltuun ilma-vesilämpöpumppuun. 

Lämmitys on kotien suurin päästöjen tuottaja. Fossiilisista lämmitystavoista luopuminen on merkittävä askel hiilidioksidipäästöjen alentamisessa, minkä takia Suomessa pientaloasujia kannustetaan erilaisilla tukimuodoilla vaihtamaan öljylämmitys vähempipäästöiseen järjestelmään, esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun. 

Monelle lämmitysjärjestelmän vaihtaminen saattaa juolahtaa mieleen, kun vanha lämmityslaitteisto alkaa olla elinkaarensa päässä. Toimeen kannattaa kuitenkin tarttua enemmin kuin myöhemmin: oikein mitoitettu ilma-vesilämpöpumppu pienentää tuntuvasti hiilijalanjäljen lisäksi myös lämmityskustannuksia, sillä ilma-vesilämpöpumppu säästää lämmitysenergiassa jopa 60 %.  Valtio tarjoaa vaihtamiseen useita kannustimia, joista uusin on korotettu kotitalousvähennys.

Korotettu kotitalousvähennys helpottaa öljylämmityksestä luopumista

Mikäli ilma-vesipumppuun vaihtaminen ei ole vielä tuntunut ajankohtaiselta, tammikuusta 2022 öljylämmittäjille on tarjolla uusi porkkana: korotettu kotitalousvähennys. Lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen myönnetty kotitalousvähennys on 60 % työn hinnasta, maksimissaan 3 500 euroa. Kotitalousvähennystä maksetaan työn osuudesta, eli esimerkiksi matkakulut tai laitteet eivät ole vähennyskelpoisia. Kotitalousvähennys ilmoitetaan verottajalle jälkikäteen ja se myönnetään työn maksuvuodelle. 

Koska kotitalousvähennys on henkilökohtainen, sen voivat hyödyntää kaikki lämmitysjärjestelmän vaihtamisen kustannuksiin osallistuvat aikuiset. Jos työkustannukset ovat yli 11 667 euroa, kahden aikuisen taloudessa voidaan siis saada yhteensä 7 000 euroa verohelpotusta, mikä on huomattava huojennus kustannuksiin.

Myös ELY-keskus myöntää edelleen avustusta

Öljylämmityksen vaihtaja voi edelleen hakea ELY-keskuksen tukea korotetun kotitalousvähennyksen sijaan. Toisin kuin työhön kohdistuva kotitalousvähennys, 4 000 euron tuki on könttäsumma, joka maksetaan koko urakasta. Avustusta haetaan kustannusarvion ja hankesuunnitelman perusteella. Avustuksia jaetaan niin kauan kuin avustukseen varatut määrärahat riittävät. Hakemukset käsittelee ja avustuksen myöntää Pirkanmaan ELY-keskus. Ajankohtaiset tiedot avustusten myöntämisestä löytyvät ELY-keskuksen sivustolta. On hyvä huomioida, että samaan kohteeseen ei ole mahdollista käyttää sekä kotitalousvähennystä että avustusta, ja toisin kuin kotitalousvähennystä, avustusta ei voi käyttää esimerkiksi mökin remonttiin.

”Kahden aikuisen taloudessa voidaan öljylämmityksen vaihtamisesta saada yhteensä 7 000 euroa verohelpotusta.” 

Öljylämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun maksaa itsensä nopeasti takaisin

Öljylämmityksen vaihtajat puntaroivat usein maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun välillä. Nimensä mukaisesti ilma-vesilämpöpumppu siirtää energiaa ulkoilmasta vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, joten sillä on mahdollista saavuttaa lämmitysenergia lähes yhtä taloudellisesti kuin maalämmöllä – ilman maaperän porausta. Siihen ei myöskään tarvitse hankkia erillistä lupaa kunnalta. Ilma-vesilämpöpumpun puolesta puhuu myös huokeampi hinta: yksinkertaisemman asennuksen ansiosta ilma-vesilämpöpumppu on maalämpöä edullisempi hankinta. Pumppu maksaakin itsensä takaisin jo alle kymmenessä vuodessa. 

Hitachin Yutaki-ilma-vesilämpöpumput mukautuvat tarpeisiisi

Hitachin helppokäyttöiset Yutaki-ilma-vesilämpöpumput ​​lämmittävät kustannustehokkaasti ympäri vuoden. Ulkoyksikkö on hiljainen ja vie vain vähän tilaa, ja sisäyksikössä on integroitu varaaja lämpimälle käyttövedelle. Tämän ansiosta järjestelmä on yksinkertainen asentaa ja asennus kestää kohteesta ja valitusta pumpusta riippuen vain päivän tai kaksi. Säätimen monipuoliset ominaisuudet huolehtivat järjestelmän energiakäytön optimoinnista ja takaa mukavan sisälämpötilan kovillakin pakkasilla. Etäohjausta varten on saatavilla helppokäyttöinen mobiilisovellus.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjäsi!