Ilmalämpöpumpun valinta pohjoiseen

Pohjoiseen suunniteltu ilmalämpöpumppu toimii tehokkaasti kaikilla keleillä

Olemme ylpeitä siitä, että kehitämme Innova-lämpöpumppuja pohjoisiin olosuhteisiin. Mutta mitä haasteita pohjoiset olosuhteet tarkalleen asettavat lämpöpumpuille?

Toimintavarmuus niin kylmällä kuin vaihtelevallakin säällä

Ehkä itsestään selvin asia, joka tekee Pohjolan keleistä omanlaisensa muuhun maailmaan verrattuna, on kylmempi sää. Innova-pumput suunnitellaan ja testataan kylmemmissä olosuhteissä niin, että ilmalämpöpumppu toimii tehokkaasti – siis tuottaa enemmän kuin kuluttaa – vuoden ympäri, lämpötilaan katsomatta.

Mikäli laite on vanha tai sitä ei ole suunniteltu pakkaskeleille, saavutettu säästö lämmityskuluissa jää luvattua pienemmäksi. Suomen sääoloissa tällainen pumppu joko on suuren osan vuodesta poissa käytöstä tai toimii tehottomasti, joten lauhkeassa ilmastossa mitattu hyötysuhde ei toteudu. Uusimmat, korkeintaan pari vuotta vanhat Pohjoismaihin suunnitellut ilmalämpöpumput sen sijaan toimivat tehokkaasti vielä mittarin painuessa -30 asteeseen.

Myöskään lämpötilan rajut vaihtelut, joita Suomen leveyksillä nähdään, eivät ole lämpöpumpulle ongelma. Päinvastoin: lämpöpumppu reagoi nopeasti lämpötilan muutoksiin. Jos lämpötila tippuu nopeasti, pumppu aloittaa lämmittämisen heti, siinä missä vaikkapa lattialämmitys reagoi puolen tai jopa vuorokauden viiveellä. Kun lämpötila taas on lähempänä nollaa ja ilmankosteus on korkea, pohjoisen oloihin kehitetty pumppu sulattaa laitteen pintaan kertyvän jään tehokkaammin kuin esimerkiksi keskieurooppalaiset mallit. 

Lue myös: Ilmalämpöpumpun tehokas käyttö pakkasella

Lämpöpumppu on valmis myrskyihin 

Pohjoisen olosuhteet tarkoittavat nykyisin yhä useammin myös tuulta, myrskyä ja ukkosta. Myrskysään kestävyyden kannalta on olennaisinta, että ilmalämpöpumppu asennetaan tukevasti asianmukaiselle alustalle.

Jos sähköt katkeavat, pumpun kompressori käynnistyy uudelleen viiveellä, sillä jokainen uudelleenkäynnistys kuluttaa laitetta. Jos sähköt siis katkeilevat hetkittäin esimerkiksi 10 minuutin välein, pumppu pysyy sammutettuna katkon ajan ja käynnistää itsensä uudestaan, kun varoaika on täynnä. Mikäli sähköverkossa on tiedossa merkittäviä muutoksia, laite kannattaa suojata erikseen – alueen tunteva ammattiasentaja osaa huomioida tämän laitteen asennuksen yhteydessä.

Sääolosuhteet huomioiva asennus tekee lämpöpumpusta turvallisen

Oikein asennettu ilmalämpöpumppu on yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muu kodinkone, ja sitä onkin usein verrattu esimerkiksi jääkaappiin. Aivan kuten kodinkoneiden kohdalla, esimerkiksi paloturvallisuuden kannalta suurin riski lämpöpumpun käytössä on huolimaton tai väärin tehty asennus. Vastaavasti sopivuus sääolosuhteisiin ei ole pelkästään laitteesta kiinni: vaikka pakkanen ei ole pohjoiseen suunnitellulle pumpulle ongelma, lumi saattaa olla, mikäli se pääsee kinostumaan, koska laitetta ei ole suojattu katoksella tai asennettu tarpeeksi korkealle. Sertifioitu ammattiasentaja huomioi tämänkin ulkoyksikön sijoittelussa.

Lämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista – syystä. Kun ostat ilmalämpöpumpun luotettavalta jälleenmyyjältä, saat varmasti Suomen sääolosuhteisiin sopivan laitteen oikein asennettuna, joten lämpöpumppu toimii moitteettomasti, mitä sääolosuhteet ikinä eteen heittävätkään.

Tarvitsetko ilmalämpöpumpun, joka toimii Suomen sääolosuhteissa ympäri vuoden? Tutustu pohjoisen olojen Innova-lämpöpumppuihin tai ota yhteys lähimpään jälleenmyyjään!