Kesämökin ilmalämpöpumpun huolto

Näin varmistat, että ilmalämpöpumppu on valmis kesään

Mökkikauden alussa on aika tarkistaa, että ilmalämpöpumppu on valmis kesäkeleihin. Listasimme asiat, joilla varmistat, että lämpöpumppu toimii moitteettomasti keväästä syksyyn.

1. Tarkista onko lämpöpumppu silmämääräisesti kunnossa

Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että sekä ilmalämpöpumppu että sen ympäristö ovat ulkoisesti kunnossa. Jotta ulko- ja sisäyksikkö voivat toimia kuten pitää, niiden pitää pystyä kierrättämään ilmaa vapaasti. Esimerkiksi ulkoyksikön päälle kerääntyneet oksat, lehdet tai muut roskat on hyvä siivota pois, jotta ne eivät häiritse laitteen käyttöä. Vastaavasti sisällä kannattaa tarkistaa, että sisäyksikön edessä sekä ylä- ja alapuolella on tarpeeksi tilaa, jotta pumpun puhaltama ilma pääsee leviämään koko tilaan.

2. Testaa lämmitys ja jäähdytys

Kun laite ja sen ympäristö on päällisin puolin tarkistettu, on aika kokeilla, lähteekö pumppu normaalisti käyntiin. Testaa samalla lämmitys- ja jäähdytystoiminnot.

Jos pumppu ei viilennä tai lämmitä yhtä tehokkaasti kuin ennen, voi olla paikallaan pohtia, onko sisäyksikön edellisestä puhdistuksesta ehtinyt vierähtää pidempi tovi. Jos sisäyksikön suodattimet ovat pölyn peitossa, laitteen toimintateho heikkenee, koska pölykerros tukkii suodattimen ja heikentää siten läpi kulkevaa ilmavirtaa. Mikäli lämpöpumpun tehon lasku johtuu pölystä, suodatinten huolellinen imurointi ja pesu voi riittää (katso kohta 4).

Mikäli puhdistus ei ratkaise ongelmaa, pumpun toiminnassa on muita ongelmia tai laite näyttää toimivan normaalisti, mutta antaa silti vikakoodin, on parasta pyytää huoltoliikkeen ammattilaista arvioimaan tilanne ja tarvittavat huoltotoimet.

3. Kuulostele käyntiääni

Kun pumppu on käynnissä, voit kuulostella, että sekä sisä- ja ulkoyksikkö kuulostavat normaalilta. Tai tarkemmin sanottuna tarkistaa, ettet kuule juuri mitään: kun ilmalämpöpumppu toimii oikein, ääntä ei oikeastaan huomaa, vaan laitteen käynnissä olemisen huomaa ilmavirrasta. Oudot äänet erottuvat siis selvästi normaalista ilman erityisen tarkkaa kuuntelua.

Erikoinen ääni on merkki siitä, että ilmalämpöpumpun huolto on tarpeen. Esimerkiksi ulkoyksikkö on saattanut roudan takia kääntyä talven aikana vinoon ja siksi alkanut pitää ääntä. Äänen lähteen voi pyrkiä selvittämään itse, jos se on mahdollista, mutta toimintaohjeiden ja mahdollisesti tarvittavan huollon tiimoilta kannattaa olla yhteydessä huoltoliikkeeseen.

4. Kuuraa lämpöpumppu kunnolla

Laitteet, joissa on automaattinen puhdistustoiminto, ovat helppohoitoisia: Kerran tai pari vuodessa on kuitenkin paikallaan tarkistaa, että laite kerää pölyt minne pitääkin, eikä ole pahitteeksi, jos laitteen samalla imuroi. Mikäli ilmalämpöpumppu ei itse huolehdi puhdistuksesta, tärkein ylläpitotoimenpide on sisäyksikön suodatinten säännöllinen imurointi. Mikäli suodattimiin pääsee kerääntymään pölyä, pumppu joutuu käyttämään enemmän tehoa, mikä syö sekä energiansäästöä että puhallustehoa.

Vaikka laite vaikuttaisi toimivan normaalisti, imuroinnista ei kannata luistaa, sillä pölyn mukana laitteeseen päätyvä ihosolukko on oivallinen kasvupaikka homeelle. Pahimmassa tapauksessa liika pöly kulkeutuu suodattimesta läpi laitteen sisäosiin, jolloin puhdistus ei enää onnistu kotikonstein, vaan tarvitaan ammattilaisen apua.

Ulkoyksikön kohdalla tärkeimmät puhdistustoimenpiteet liittyvät ympäristön siistinä pitämiseen. Ulkoyksiköt on suunniteltu kestämään ankaraakin säätä, joten niihin kerääntyvä lika on oikeastaan vain ulkonäköhaitta. Jos lika häiritsee, ulkoyksikölle voi hankkia suojakotelon.

Sisäyksikön kunnollinen kuurausoperaatio kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa. Esimerkiksi runsas siitepöly voi antaa aihetta jopa tiheämpään puhdistustahtiin. Suodattimen voi huuhdella lämpimällä vedellä tai tarvittaessa puhdistaa miedolla pesuaineella, minkä jälkeen suodattimen annetaan kuivua kunnolla ennen paikoilleen asettamista.

Sisäyksikön kennoston puhdistus ja muut perusteelliset puhdistustoimet on parasta jättää ammattilaisen tehtäväksi huollon yhteydessä.

5. Huollata parin vuoden välein

Jos laite toimii moitteettomasti ja sen puhdistuksesta huolehditaan säännöllisesti, mökin  ilmalämpöpumpulle – kuten kotikäytössäkin oleville pumpuille – on hyvä teettää ammattilaisen tekemä huolto parin vuoden välein. Huolto pidentää pumpun käyttöikää ja pitää sen uudenveroisena, mikä tarkoittaa säästöä pitkällä aikavälillä, kun lämpöpumpun uusimisväli pitenee. 

Huollon tarkka sisältö vaihtelee hieman laitteesta ja huoltoliikkeestä riippuen, mutta peruspiirteissään huollossa katsotaan seuraavat:

  • Komponenttien toiminnan tarkistus: kompressori, puhaltimet, puhallinmoottori, lämmönvaihtimet, automatiikka 
  • Kylmäaineen määrän tarkastus
  • Kylmäaineen vuototarkastus
  • Huolellinen puhdistus.

Kaipaako mökin ilmalämpöpumppu huoltoa? Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjään.