Kannattaako vanha ilmalämpöpumppu korjauttaa vai hankkia uusi tilalle?

Kannattaako vanha ilmalämpöpumppu korjauttaa vai hankkia uusi tilalle?

Milloin on aika uusia ilmalämpöpumppu, kuinka vanhaa pumppua kannattaa enää korjata? Lopullisen arvion tekemisessä kannattaa aina luottaa ammattilaisen mielipiteeseen, mutta nämä perusasiat jokaisen ilmalämpöpumpun omistajan on hyvä tietää lämpöpumppujen elinkaaresta.

Ilmalämpöpumpun käyttöikä riippuu sekä mallista että käyttäjästä

Ilmalämpöpumpuille on mahdotonta antaa yhtä käyttöikää. Lämpöpumpun elinkaaren pituutta arvioidessa kannattaa huomioida esimerkiksi, että:

  • Uudet mallit ovat kestävämpiä. Samalla kun ilmalämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt, niiden käyttöikä on myös pidentynyt. Vanhemmilla, yli 5 vuotta vanhoilla pumpuilla käyttöikä on noin 10 vuotta, kun taas nykymallit yltävät muiden kodinkoneiden tapaan jopa 15 vuoteen.
  • Oikein mitoitettu pumppu kuluu hitaammin. Ilmalämpöpumppu tulisi aina valita kohteen ja käyttötavan mukaan. Mahdollisimman tehokas lämpöpumppu ei automaattisesti tarjoa parasta vastinetta rahalle. Kohteeseen nähden ylimitoitettu pumppu ei toimi paremmin tai tuo suurempia säästöjä, vaan päinvastoin kuluu nopeammin – eli on itse asiassa huonompi sijoitus! –  kuin oikein mitoitettu, pienempitehoinen pumppu. Ilmalämpöpumpun valintaan kannattaakin ottaa alusta alkaen sertifioitu ammattilainen avuksi.
  • Ammattimainen asennus mahdollistaa optimaalisen toiminnan. Lämpöpumpun sijoittelu ja asennus vaikuttavat merkittävästi pumpun toimintaan. Kun ilmalämpöpumppu pystyy kierrättämään ilmaa ihanteellisesti, halutun lämpötilan ylläpito vaatii pumpulta vähemmän ponnistelua, mikä luonnollisesti kuluttaa osia vähemmän.
  • Laite pysyy kunnossa, kun sitä käytetään oikein.  Laitteen käyttö ja ylläpito vaikuttavat luonnollisesti siihen, kuinka paljon laitteen osat kuluvat. Esimerkiksi pumpun asetusten jatkuva säätäminen tai suodatinten imuroinnista luistaminen rasittavat lämpöpumppua turhaan. Laitteen hankinnan yhteydessä annettavan käyttöopastuksen mukainen käyttö, lämpöpumpun säännöllinen puhdistaminen sekä ammattilaisen tekemä säännöllinen huolto ovat olennaisia tekijöitä pumpun elinkaaren pidentämisessä.

Ilmalämpöpumpun kova ääni ja tehon lasku kertovat kulumisesta

Normaalisti toimiva ilmalämpöpumppu on hiljainen suurellakin teholla. Pumpun kulumisen huomaakin usein siitä, että äänen taso nousee ja puhallusteho laskee. Äkillisiä vikoja, joihin tulisi reagoida nopeasti, voivat olla esimerkiksi:

  • Ilmalämpöpumpun ääni kovenee yllättäen
  • Lämmitys- tai jäähdytystehon laskee
  • Lämmitys viilentää tai viilennys lämmittää
  • Lämpötila ei pysy enää tasaisena
  • Puhallusteho on huomattavasti aiempaa heikompi
  • Lämpöpumppu levittää outoja hajuja.

Oli syy vaihtamisen harkitsemiseen sitten pumpun hidas kuluminen tai yllättävä korjaustarve, parasta on pyytää huoltoliike tai jälleenmyyjä arvioimaan tilanne. Ammattilainen pystyy määrittelemään pumpun jäljellä olevan käyttöiän sekä saatavan energiahyödyn ja täten tekemään arvion huollon tai korjauksen kustannuksista verrattuna uuden ilmalämpöpumpun hankintaan. 

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mikäli laite on jo yli 5 vuotta vanha ja vika johtuu kalleimpien komponenttien hajoamisesta, lämpöpumppu on parasta uusia  – mutta sertifioitu ilmalämpöpumppujen ammattilainen on aina paras tekemään lopullisen arvion.

Uusi ilmalämpöpumppu tuo lisää tehoa ja käyttömukavuutta

Uusi ilmalämpöpumppu voi joka tapauksessa olla tervetullut päivitys, sillä uudet pumput eivät ole pelkästään kestävämpiä vaan myös energiatehokkaampia ja helppokäyttöisempiä kuin vanhemmat mallit. Uusien mallien parempi hyötysuhde tarkoittaa, että ne tuottavat samalla sähkönkulutuksella enemmän lämpöä. Esimerkiksi Innovan pohjoisiin oloihin suunnitellut ilmalämpöpumput pystyvät Suomen sääolosuhteissa tuottamaan yhdellä kilowatilla sähköä jopa 5,3 kilowattia lämpöä.

Käyttömukavuutta lisäävät esimerkiksi entistä hiljaisempi käyntiääni sekä kehittyneet etäohjausominaisuudet, joiden ansiosta vaikkapa kesämökin lämpöpumpun saa käyntiin jo automatkalta niin, että sisälämpötila on mukava heti mökille saapuessa.  Sisustuksesta tarkoille lienee hyvä uutinen, että myös lämpöpumppujen sisäyksiköiden muotoilussa on otettu askelia eteenpäin.

Ilmalämpöpumpun uusiminen on merkittävästi yksinkertaisempaa kuin täysin uuden pumpun asentaminen, koska yleensä vain laitteiden vaihtaminen on tarpeen. Muutoin asennuksessa voidaan käyttää samoja putkia, sähköasennuksia ja läpivientejä, joten esimerkiksi seinät säästyvät uusilta rei’iltä. 

Pohditko ilmalämpöpumpun korjauttamista tai uusimista? Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjään.