Ilmalämpöpumppu kuluttaa 70-50 % vähemmän sähköä kuin muu sähkölämmitys

Jututimme Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroosia ilmalämpöpumpun hankinnasta ja asennuksesta. Hän avaa myös, miten ilmalämpöpumpun avulla voi säästää lämmityskustannuksissa.

Mitä ilmalämpöpumpun hankinnassa tulisi ottaa huomioon?

Oikean tuotteen valinta riippuu paljon olosuhteista, jonne pumppu on tulossa. Tehokkaampi korkean hyötysuhteen ilmalämpöpumppu soveltuu hyvin vakituiseen asuntoon, jossa sisälämpötila on suhteellisen korkea. Tällöin pumppu tekee työtä isoa lämpötilaeroa vastaan eli pystyy tuottamaan lämpöä myös korkealla pakkasella.

Jos sisälämpötilan haluaa pitää noin kahdessakymmenessä asteessa samalla kun ulkona on miinus 20 astetta, kannattaa siis valita ilmalämpöpumppu, jossa on hyvä hyötysuhde. Vattenfallin ilmalämpöpumppuvalikoimasta löytyvät tällä hetkellä Ahlsellin maahantuomat laadukkaat tuotemerkit eli Hitachi ja Innova.

Kaikki ilmalämpöpumput, joita Vattenfall myy ovat Suomen oloissa lämmityskäyttöön tarkoitettuja. Mallistossamme on ainoastaan yksi tuote, joka on tarkoitettu pelkästään jäähdytyskäyttöön eli Innova Breeze-tuote.

Miksi ilmalämpöpumppu kannattaisi hankkia juuri Vattenfallilta?

Vattenfall on suuri toimija ja meillä on asiakaspalvelu, joka on säännöllisesti tavoitettavissa. Tämä tuo turvaa asiakkaalle, jos ilmalämpöpumpun kanssa tulisi esimerkiksi takuuasioita eteen myöhemmin. Toki asioita voi hoitaa suoraan maahantuojankin kanssa, mutta tämä on usein hankalampaa niin asiakkaalle kuin maahantuojalle.

Millaista kokonaispalvelua sisältyy Vattenfallin ilmalämpöpumppu avaimet käteen -pakettiin?

Kokonaispalveluumme kuuluu kaikki tarpeellinen, jota tarvitaan ilmalämpöpumpun hankintaan ja asentamiseen. Ilmalämpöpumppu on hiukan haastava tuote ostaa, sillä se on rakennuksen osaksi asennettava tuote. On siis hyvä ymmärtää, mitä kaikkea tuotteen asennuspalveluun sisältyy.

Meillä Vattenfallilla on hyvin kattava paketti, jolla pumpun asennus onnistuu lähestulkoon kaikkialle. Jos pumppu halutaan asentaa johonkin erityiseen paikkaan, silloin kondenssivedet saattavat esimerkiksi olla sellainen asia, jossa asiakas voi joutua tekemään erillisiä muutoksia siihen, miten tämä on tontilla ratkaistu.

Pumpun asennuksessa on hyvä huomioida myös se, että pumppua on voitava tarvittaessa huoltaa. Asennuspaikka pitääkin miettiä niin, ettei laitteen huoltaminen ole mahdotonta jälkikäteen esim. korkeuden tai kasvillisuuden vuoksi. Yleensä asennustilanteessa asennuspaikka valitaan yhdessä asentajan kanssa.

Mitä itse ilmalämpöpumpun asennus sisältää?

Tuotepakettiin kuuluu tietenkin itse ilmalämpöpumppu, eli sisä- ja ulkoyksikkö sekä niiden välinen putkitus, sähköjohdot ja kaukosäädin. Asennukseen kuuluu se, että kiinnitämme molemmat yksiköt paikoilleen, poraamme reiän seinään ja teemme yksiköiden väliset putkitukset.

Seinän rei’itys kuuluu perusasennuksessa pehmeisiin seiniin eli puu- ja levyseiniin, jotka voidaan porata tavallisella poralla. Lisäksi teemme kaikki kiinnitykset, tyhjiöinnit ja lopuksi pumppu käynnistetään ja kokeillaan että se toimii. Myös haastavat asennuskohteet onnistuvat hyvin. Näistä asentaja perii listyökorvauksen, joka aina sovitaan asiakkaan kanssa etukäteen.

Entä ilmalämpöpumpun käyttö, saako siihen neuvoja tai opastusta Vattenfallilta?

Asentaja hoitaa ensin tietenkin perusopastuksen paikan päällä. Tämän jälkeen neuvoja saa sekä asiakaspalvelustamme että verkkosivuiltamme.

Esimerkiksi nyt, kun sähkön hinta on korkealla, on tärkeää tietää, miten ilmalämpöpumppua käytetään oikein. Ilmalämpöpumpuissa, joita myydään ympäri maailmaa, on usein erilaisia energiansäästötiloja, joiden tarkoituksena on vähentää pumpun energian kulutusta. Näitä ekomoodi-ohjeita ei kuitenkaan ole tarkoitettu Suomen talvikauden olosuhteisiin.

Suomessa talvilämmityskaudella pumppua käytettäessä pitäisikin päinvastaisesti maksimoida ilmalämpöpumpun energian kulutusta. Ilmalämpöpumpppu kuluttaa nimittäin noin 50-70 % vähemmän sähköä, kuin minkä sähköpatteri tarvitsee tuottaakseen saman lämpömäärän.

Vuonna 2016 Vattenfallilla oli viimeisin Energiaperhe-kilpailu, jossa monet kilpailijat käyttivät myös ilmalämpöpumppua. Kilpailussa kävi ilmi, kuinka suuri vaikutus ilmalämpöpumpun käytöllä on sähkönkulutukseen silloin, kun pumppu säädetään täysille ja samalla laitetaan sähköpatterit kiinni. Lämmityskauden aikana suurimmat säästöt olivat yli 50 %, ja vastasivat sen hetkisellä sähkön hinnalla noin 1000 € säästöjä. Tämän päivän sähkön hinnoilla säästöt olisivat vastaavasti n. 5000 € lämmityskaudessa.

Miten pumpun tuki ja huolto hoituvat Vattenfallin kautta?

Verkkosivuillamme voi täyttää tukipyyntölomakkeen tai ottaa suoraan yhteyttä tukeen asiakaspalvelumme kautta. Suosittelemme kuitenkin verkkosivun käyttöä erityisesti nyt, kun sähkön hinta on korkealla ja asiakaspalvelumme ruuhkautunut.

Ilmalämpöpumpuissa on aika hyvä itsediagnostiikka, jolloin pumppu antaa itse virhekoodin, jonka perusteella tiedämme helposti, mitä pumpussa pitää vaihtaa. Verkkolomakkeen kautta tukipyyntö menee heti eteenpäin ja käsittelyyn, koska lomakkeelle saa mukaan sekä virhekoodin että pumpun sarjanumeron.

Tämän jälkeen tilataan tarvittava osa ja sen saavuttua, asentaja käy vaihtamassa osan pumppuun. Näin takuutyö hoituu yhdellä käynnillä asiakkaan luona eikä asiakkaan tarvitse olla paikalla useita kertoja ovia availemassa. Koronavuosien aikana varaosien saatavuudessa on ollut jonkin verran aikatauluhaasteita, kuten kaikilla muillakin toimialoilla.

Ilmalämpöpumpun osalta on hyvä muistaa se, että ilmalämpöpumppu on hyvä sähkön säästön väline, mutta se ei saisi koskaan olla ainoa lämmitysmuoto. Pumpussa ei ole sisäänrakennettua sähkövastusta kuten ilma-vesi- ja maalämpöpumpuissa, jolloin virhetilanteessa ilmalämpöpumppu yksinkertaisesti vain lakkaa toimimasta.

Entä ilmalämpöpumpun hankinnan hinnoittelu?

Vattenfallilla on pakettihinnoittelu, joka riippuu siitä, mikä laite valitaan. Hintaan kuuluu myös perusasennus, joka sisältää pumpun asennuksen pistorasialiitännällä. Lisäksi pakettiin voi lisätä sähkötyöt lisämaksulla.

Jos kyseessä on erikoisempi asennuskohde, hinnoittelu kannattaa käydä vielä läpi asentajan kanssa läpi eli varmistaa, aiheutuuko asennuksesta jotain lisäkustannuksia. Erikoisempi paikka tarkoittaisi sitä, että asennuspaikkana ei olisi tavallinen asuinrakennuksen seinä.

Entäpä jos tarvitsen pumpun hankintaan rahoitusta? Onko sellaista mahdollista saada Vattenfallin kautta?

Vattenfallin kautta on mahdollista saada rahoitusta. Normaalisti rahoituksessa on kuukauden koroton jakso ja sen jälkeen normaali OP:n rahoitus. Meillä on juuri tulossa tästä kampanja, jossa haluamme auttaa sähkölaskujen kanssa kamppailevia asiakkaitamme. Kampanjassa on kuuden kuukauden koroton rahoitusmahdollisuus syksyn aikana hankittuihin ilmalämpöpumppuihin.

Miten otan yhteyttä Vattenfallille jos haluan tarjouksen ilmalämpöpumpusta?

Verkkosivuiltamme löytyy lomake, jonka kautta voi pyytää tarjouksen. Tämän jälkeen myyjämme soittaa ja käy vielä läpi asennuskohteen ja yleisimmät mahdolliset asennusesteet yhdessä asiakkaan kanssa. Samoin pumpun mallin valinta käydään tässä vaiheessa yhdessä läpi, jotta valitaan juuri oikea laite kohteeseen. Myös yleisimmät lisäkustannukset keskustellaan tässä puhelussa läpi asiakkaan kanssa.

Toimitusaikaan tarjouksesta asennukseen vaikuttaa se, missä päin Suomea kohde sijaitsee. Etelä-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Turussa asennusajat ovat olleet aika pitkät johtuen sähkön hinnan poikkeustilanteesta, joka vauhditti pumppujen kysyntää. Kevään jälkeen toimitusaika on ollut noin viisi kuukautta, mutta tilanne on pikkuhiljaa parantumassa. Jos nyt tilaisi uuden ilmalämpöpumpun, asennus menisi jonnekin vuodenvaihteen tienoille.

Normaali toimitusaikahan ilmalämpöpumpuissa oli noin kolme viikkoa ennen sähkön hinnan nousua.

Milloin olisi hyvä hetki vaihtaa vanha ilmalämpöpumppu uuteen?

Helppo vastaus on se, että silloin kun pumppu hajoaa. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että silloin kun tulee sellainen isompi vika, jonka korjaaminen on useiden satasten luokkaa tai pumpulla alkaa olla ikää. Pumppujen maksimi käyttöikä tyypillisesti on noin 8-12 vuotta.

Yleensä korvausasennus onnistuu oikein hyvin. Korvausasennus on tavallista asennusta hieman hintavampi, sillä siihen sisältyy vanhan pumpun purkaminen ja kierrätys. Uusi pumppu asennetaan suoraan vanhan tilalle. Ainoa mikä tässä voi tuottaa muutoksia on uuden ja vanhan pumpun erilainen sähkönsyöttö tai putkituskoot.

Vanhaa ilmalämpöpumppua ei saa koskaan itse purkaa, sillä pumpun putkistoissa on kaasuja, joita ei saa päästää ilmaan.

Lämmityskustannusten nousu on juuri nyt hyvin ajankohtainen aihe. Miten ilmalämpöpumpulla voi säästää lämmityskustannuksissa?

Olennainen ohje on se, että lämmöstä kannattaa tuottaa mahdollisimman paljon aina ilmalämpöpumpun avulla. Ensin siis aina nostetaan ilmalämpöpumpun teho täysille ja vasta sitten lisätään muuta sähkölämmitystä mukaan. Kun tämän periaatteen sisäistää ja pyrkii sitä hyödyntämään, saa ilmalämpöpumpun säästöpotentiaalin täysillä käyttöön.

Tätä hiukan monimutkaistaa sähkön hinnan voimakas vaihtelu tällä hetkellä. Jos oma sähkösopimus on pörssisähkösopimus, kannattaa sähkön ollessa edullista lämmittää ilmalämpöpumpulla ja jopa sähköpattereilla siihen tueksi.

Sähkön ollessa hyvin kallista, kannattaa laittaa myös ilmalämpöpumppua pienemmälle teholle sen jälkeen kun ensin on laittanut sähköpatterit pienemmälle. Eli näissä tilanteissa ilmalämpöpumppukin voi olla kalliimpi lämmitysmuoto kuin puulämmitys. Pörssisopimuksessa kannattaa myös miettiä huipputuntien välttämistä, eli kaikkien sähkölämmitysten sammuttamista 1-2 kalleimman tunnin ajaksi.
Tuotamme Vattenfallilla säännöllisesti syksyisin myös energiansäästöohjeita sivustollamme artikkelimuodossa. Julkaisimme juuri sähkönsäästövinkkejä poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa oli mukana myös ohjeita tehokkaasta ilmalämpöpumpun käytöstä.

Miten ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto ja voiko sen avulla pienentää omaa hiilijalanjälkeä?

Pumppu on hyvin ympäristöystävällinen, koska se vähentää sähkönkulutusta. Sähkön säästö ei välttämättä vähennä juuri omaa hiilijalanjälkeä, mutta säästön vuoksi sähköä jää enemmän vietäväksi esimerkiksi Viroon, jossa se vähentää paikallista fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa sähköntuotantoa. Oma sähkön säästö siis pienentää hiilijalanjälkeä muualla.

Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa myös se, että pumppu kannattaa aina vaihtaa uuteen ajoissa, jotta sen sisältämät kaasut eivät pääse karkaamaan vaan saadaan kierrätettyä turvallisesti.