Ilmalämpöpumppu on tehokas apu pakkasella

Ilmalämpöpumppu pakkasella – mitä pitää huomioida?

Kuluva talvi 2023-2024 on tuonut mukanaan paukkupakkaset, ja monissa suomalaiskodeissa energiankulutus on noussut huomattavasti. Lämmityksen tarve kasvaa, ja samalla kohoavat myös energiakustannukset. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää pakkasilla ja annamme muitakin vinkkejä kodin energiankäytön tehostamiseen. 

Ilmalämpöpumpun käyttö pakkasilla 

Ilmalämpöpumppu on monelle suomalaiskodille tuttu laite, joka tuo helpotusta viilennyksellä kesän helteisiin ja tuottaa lämpöä talven kylminä päivinä. Mutta miten ilmalämpöpumppua tulisi käyttää, kun mittari näyttää reilusti miinusasteita? 

Ensinnäkin ilmalämpöpumppua ei tarvitse sammuttaa pakkasella. Modernit laitteet on suunniteltu kestämään kylmää, ja ne huolehtivat itse kompressorinsa eli ulkoyksikön esilämmityksestä. Tämä tarkoittaa, että laite on aina käyttövalmis. On kuitenkin hyvä tarkistaa laitteen pakkasraja valmistajan ohjeista, sillä eri mallit voivat käyttäytyä eri tavoin äärimmäisissä olosuhteissa. 

Mikäli ilmalämpöpumppu on pois päältä alle -25°C pakkasella, kannattaa se pitää pois päältä kunnes pakkanen hellittää yli -20°C. 

Jos käytössäsi on tulisija, kuten varaava takka tai leivinuuni, kannattaa niitä hyödyntää aktiivisesti. Ne vähentävät merkittävästi sähkölämmityksen tarvetta. Muista kuitenkin pitää ilmalämpöpumppu lämmitystoiminnolla, jotta se ei siirry automaattisesti viilentämään taloa. 

Lämpöpumppu kannattaa mitoittaa tilan koon, muodon ja käyttötarkoituksen mukaan. Sokkeloisessa tilassa pumpun puhallus ei pysty kuljettamaan lämmintä ilmaa tasaisesti joka puolelle. Korkeassa tilassa taas on enemmän ilmakuutioita suhteessa lattianeliöihin. Mökeillä, varastoissa ja autotalleissa lämpöpumpuilla on omat haasteensa kovilla pakkasilla: sisälämpö ei välttämättä riitä aina kompressorin sulattamiseen. 

A-Energiaratkaisujen asiantuntevat jälleenmyyjät auttavat sinua valitsemaan mitoitukseltaan sopivimman vaihtoehdon Innova ilmalämpöpumpuista

Kodin energiankäytön hallinta  

Ennen kun ulkolämpötila laskee, kannattaa tarkastella kodin energiankäyttöä. Myöhäistä se ei ole pakkasten alettuakaan.  

Omakotitaloissa kannattaa tarkistaa lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt. Asuintiloissa suositeltava lämpötila on +18 – +20 °C ja matalammallakin tasolla tulee tilapäisesti toimeen. Erityisesti harvemmin käytetyissä tiloissa, kuten varastoissa, lämpötilaa voi laskea alemmas, mutta kannatta varoa, etteivät vesijohdot tai patterit pääse jäätymään. 

Paukkupakkasilla on myös tärkeää välttää tarpeetonta tuuletusta. Jos tuuletus on välttämätöntä, tee se lyhyesti ja tehokkaasti ristivedolla. Yöaikaan ikkunoiden eteen kannattaa vetää verhot ja sälekaihtimet, koska ne vähentävät lämpöhukkaa.

Lue lisää energiankulutuksen optimoinnista Motivan artikkelista.

Sähkönkulutuksen ajoitus ja pienet teot 

Sähkön hintavaihtelut ovat nykyään arkipäivää, ja pakkasilla hinnat voivat heilahdella suuresti. Seuraa sähkön hintaa ja pyri ajoittamaan energiankulutusta edullisimmille tunneille. Esimerkiksi pyykinpesu ja astianpesu kannattaa siirtää iltaan tai yöhön, jolloin sähkö on yleensä halvempaa. 

Pörssisähkösopimuksen omaavilla sähkön käytön vähentäminen ja siirtäminen tuottavat suoraa taloudellista hyötyä. Kiinteähintaisella sopimuksella säästö on vähäisempää, mutta sähkön korkea pörssihinta johtuu kovasta kysynnästä ja turhan kulutuksen karsiminen suurimman kysynnän tunneilta auttaa sähkön riittävyydessä. 

Pienilläkin teoilla on merkitystä. Esimerkiksi sähkösaunan lämmittämistä kannattaa siirtää, kunnes pakkastilanne hellittää ja pyykkien sekä astioiden koneellinen peseminen kannattaa ajoittaa yöaikaan. Auton esilämmitykseen riittää yleensä enintään kaksi tuntia, ja sähköautojen lataus on myös suositeltavaa tehdä öisin. 

Yhteenveto 

Talven kylmät kuukaudet ovat haasteellista aikaa kodin energiankulutukselle. Ilmalämpöpumpun oikeanlainen käyttö ja muutamat energiansäästövinkit voivat kuitenkin auttaa pitämään kulutuksen ja kustannukset kurissa. Muista, että jokainen pienikin toimenpide energian säästämiseksi on askel kohti ympäristöystävällisempää ja taloudellisempaa arkea.