Jäähdytykseen suunniteltu ilmalämpöpumppu viilentää kerrostaloasunnon tehokkaasti

Jäähdytykseen suunniteltu ilmalämpöpumppu viilentää kerrostaloasunnon tehokkaasti

Korkeimman oikeuden linjauksen mukaan taloyhtiö ei voi kieltää ilmalämpöpumpun hankintaa ilman painavaa syytä. Jos useampi osakas haluaa nostaa asuntonsa asumisviihtyvyyttä viilentävällä ilmalämpöpumpulla, taloyhtiön onkin helpompi tehdä hankinnat yhteispelillä. Kerrostalon pumpuksi on paras valita jäähdytykseen optimoitu malli.

(artikkelia päivitetty 9.4.2024)

Osakkaalla on oikeus hankkia ilmalämpöpumppu

Vaikka ilmalämpöpumppuja on asennettu kerrostaloasuntoihin jo pitkään, korkeimman oikeuden päätös toukokuussa 2021 sinetöi osakkaiden oikeuden ilmalämpöpumpun asennuttamiseen. Päätöksen mukaan huoneiston ja siihen kuuluvan parvekkeen välinen ulkoseinän osa kuuluu osakkaan hallintaoikeuden piiriin, joten taloyhtiö ei voi estää ilmalämpöpumpun hankintaa, jos se ei pysty osoittamaan, että lämpöpumppu aiheuttaa huomattavaa haittaa muille osakkaille tai rakennukselle. Kategorinen kielto tai vähäiseksi katsottu meluhaitta eivät ennakkotapauksen perusteella ole riittäviä syitä kieltämiseen. Haitat arvioidaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

Kuten muidenkin remonttien kohdalla, myös ilmalämpöpumpun asennus vaatii, että osakas tekee yhtiölle kirjallisen selvityksen muutostyöstä ja sen toteuttamisesta. Taloyhtiö voi myös asettaa muutostyölle ehtoja. 

”Jotta kesän helteet eivät pääse yllättämään, ilmalämpöpumpun hankintaan kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin.”

Taloyhtiön kannattaa hankkia ilmalämpöpumput keskitetysti

Viime vuosien helteiset kesät ovat saaneet yhä useammat kerrostaloasujat pohtimaan ilmalämpöpumpun hankintaa asunnon edulliseen mutta tehokkaaseen viilentämiseen. Jos moni taloyhtiön osakkaista päätyy asennuttamaan ilmalämpöpumpun omin päin, kaikki asennuksen vaiheet laitevalinnasta projektisuunnitelmaan tehdään erillään, omalla aikataulullaan ja kunkin asennusliikkeen tapojen mukaisesti. Tällainen malli on herkkä reklamaatioille ja osakkaiden välisille kahnauksille.

Tekemällä hankinnan keskitetysti taloyhtiön yhteishankintana asennukset saadaan tehtyä hallitusti ja yhdenmukaisesti, mikä säästää niin isännöitsijän kuin taloyhtiön hallituksenkin aikaa. Luonnollisesti yhteishankinnoissa pätee myös suuruuden ekonomia: taloyhtiön on helpompi saada kilpailutuksessa yhdelle pumpulle ja asennustyölle pienempi hintalappu kuin yksittäisen osakkaan. 

Lämpöpumpun keskitetyssä hankinnassa kannattaa pyytää tarjoajalta esittelemään suunnitelma toteutuksesta, jossa huomioidaan mm. sähköturvallisuus (pumpulle pitää vetää oma kaapeli sähkökeskukselta ja mielellään erillisen vikavirtasuojan taakse), ulkoseinän läpiviennin paloturvallisuus, asianmukainen tärinänvaimennus, jotta lämpöpumppu ei aiheuta äänihaittaa naapureille ja rakenteet huomioiva kondenssiveden poisohjaus.

A-energiaratkaisujen jälleenmyyjät auttavat taloyhtiötä suunnittelemaan ja toteuttamaan laadukkaan keskitetyn hankinnan.

Aloita lämpöpumpun hankinta ajoissa ennen helteitä

Jotta kesän helteet eivät pääse yllättämään, ilmalämpöpumpun hankintaan kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin. Taloyhtiöiden yhteishankinnat kartoituksineen ja tarjouskilpailuineen vievät luonnollisesti jonkin verran aikaa, mutta tämän lisäksi ilmalämpöpumpun asennuksessa on huomioitava, että ulkoseinän rakenteiden poraamista vaativa asennus saattaa vaatia enemmän selvitystöitä kuin huoneiston sisäpuolen yksinkertaiset remontit. Pumppujen kasvanut suosio pitää myös asennusliikkeet kiireisinä, joten siksikään ilmalämpöpumpun hankintaa ei kannata jättää viime tinkaan.

Jäähdytyksen ykköspumppu Innova Breeze -sarja

Koska kerrostalossa lämmitys hoituu keskitetysti, kerrostalon ilmalämpöpumpuksi kannattaa valita jäähdytykselle lukittu malli. Innova Breeze -sarjan lämpöpumput on optimoitu nimenomaan jäähdytyskäyttöön, joten ne ovat nappivalinta esimerkiksi taloyhtiöiden yhteishankintaan. Hintaansa nähden Breezen SEER- eli jäähdytyshyötysuhde on markkinoiden parhaimmistoa. Sillä on jäähdytyslaitteeksi myös hämmästyttävä energialuokitus A+++. 

Varaudu kesän helteisiin ajoissa – ota yhteys lähimpään jälleenmyyjään!